AKO PRIPRAVIŤ MELÓN TECHNIKOU SOUS-VIDE

Stlačený melón je čoraz modernejši hlavne v posledných rokoch kedy túto chutnú novinku začalo pripravovať viacero svetoznámych šéfkuchárov. Táto elegantná technika prípravy melóna zaujme naozaj každého milovníka netradičnej kuchyne. Príprava spočíva v umiestnení melóna do do vákuoveho vrecka, kde je následne stlačený silou vákua. To spôsobí, že sa kvapalina vo vnútri dužiny vodného melóna začne variť, bunkové steny vodného melóna sú narušené a začnú sa rúcať.

Aby táto metóda fungovala nie je potrebné dokonca ani finačne náročnejšie prislušenstvo na Sous-Vide varenie ako napríklad Sous-Vide stick. Aby táto metóda fungovala je potrebné mať dostatočne výkonný vákuovaci stroj ako sú napríklad vákuovačky značky LAVA . Aby sa čo najviac zabránilo pri vakuovaní úniku kvapaliny (šťavy z melóna) a vákuovanie prebehlo hladko odporúčame vložiť na koniec vákuoveho vrecka LAVA LIQUID STOP. Viac o funkcii LAVA LIQUID STOP a jeho použití sa dozviete kliknutím sem

METÓDA PRÍPRAVY

  1. Ostrým nožom nakrájame melón na veľké ploché plátky s hrúbkou približne 2 cm.
  2. S vákuovacím zariadením nastaveným na plný tlak utesníme ploché kusy melóna vo vákuovom vrecku
  3. Skladujte melón vo vrecku, kým nebude pripravený na použitie.

Na osladenie melónu si môžete do vákuového vrecka pridať napríklad trstinový cukor, poprípade javorový sirup. Pre ešte väčšie osvieženie môžete pridať zopár lístkov mäty.

Táto pochúťka môže byť všetrannou prisadou, dá sa použiť v lete na osvieženie, môžete ho použiť na dodanie farby a sviežosti k slaným jedlám. Šéfkuchári vo svete ho využívajú ako netradičný a lákavý pokrm, ktorý dokonca kombinujú napríklad s makrelou alebo krabom. V letnom období je možné ho vo vákuovom vrecku jednoducho zraziťa použiť ako ohromujúci tropický dezert pridaný v kombinacií s kokosovým sorbetom.