STEAK PRIPRAVENÝ TECHNIKOU SOUS-VIDE
-
DOBA VARENIA: 2 hodiny
- ČAS PRÍPRAVY: 15 minút
- OBTIAŽNOSŤ: ľahké
- PORCIE: 1 osoba
- steaky - toľko, koľko len zvládnete zjesť
- maslo
- tymián alebo rozmarín
- soľ
- korenie
-
Priprava a predohrev vodného kúpeľa SOUS-VIDE. Teplotu si zvoľte podľa nasledujúcich hodnôt a preferencií mäsa. Pre zaručene krvavý steak je vhodná teplota 54°C (RARE STEAK). Pre stredne krvavý steak odporúčame, preferujeme a sami pri tejto teplote steak pripravujeme, teplotu 57°C (MEDIUM-RARE STEAK). Pre stredne prepečený teplota kúpeľa 60°C (MEDIUM), pre stredne viac prepečený teplota 64°C (MEDIUM-WELL) a pre úplne prepečený teplota 70°C (WEL-DONE).
-
Steaky dochutíme soľou a korením.
-
Takto ochutené steaky vložíme do vákuových vreciek a pomocou vákuového zariadenia odsajeme vzduch.
-
Ponorte vrecká do horúceho kúpeľa tak, aby boli obklopené vodou z každej strany. Steaky necháme variť 2 hodiny, pokiaľ steak presahuje hrúbku 3 cm odporúčame k času varenia za každý 0,5 cm hrúbky pridať 20 minút. (Napríklad steak hrubý 3,5 cm budeme variť 2 hodiny + 20 minút, takže výsledný čas prípravy steaku budú 2 hodiny aj 20 minút.
-
Po uvarení steaky schladíme v nádobe s čo najchadnejšou vodou, aby sme zastavili proces varenia. V tomto kroku sa môžeme rozhodnúť, či steaky priamo skonzumujeme alebo ich odložíme v chladničke, či mraziaku. Ak ste sa rozhodli pre okamžitú pripravu, pokračujte v čítaní.
-
Steaky po ochladení vybalíme z vákuových vreciek, osušíme ich pomocou papierových obrúskov. Šťavu z vrecka určite nevyhadzujte, perfektne sa hodí na pripravu napríklad omáčky.
-
Steaky na záver, buď grilovaním alebo opečením na panvici dokončíme. Ak ich pečieme na panvici, tesne pred dokončením pridáme maslo a tymián a steak dokončime.