INFORMÁCIE
  • DOBA VARENIA: 2 hodiny
  • ČAS PRÍPRAVY: 15 minút
  • OBTIAŽNOSŤ: ľahké
  • PORCIE: 1 osoba
INGREDIENCIE
  • steaky - toľko, koľko len zvládnete zjesť
  • maslo
  • tymián alebo rozmarín
  • soľ
  • korenie
VYBAVENIE
POSTUP PRÍPRAVY
  1. Priprava a predohrev vodného kúpeľa SOUS-VIDE. Teplotu si zvoľte podľa nasledujúcich hodnôt a preferencií mäsa. Pre zaručene krvavý steak je vhodná teplota 54°C (RARE STEAK). Pre stredne krvavý steak odporúčame, preferujeme a sami pri tejto teplote steak pripravujeme, teplotu 57°C (MEDIUM-RARE STEAK). Pre stredne prepečený teplota kúpeľa 60°C (MEDIUM), pre stredne viac prepečený teplota 64°C (MEDIUM-WELL) a pre úplne prepečený teplota 70°C (WEL-DONE).

  2. Steaky dochutíme soľou a korením.

  3. Takto ochutené steaky vložíme do vákuových vreciek a pomocou vákuového zariadenia odsajeme vzduch.

  4. Ponorte vrecká do horúceho kúpeľa tak, aby boli obklopené vodou z každej strany. Steaky necháme variť 2 hodiny, pokiaľ steak presahuje hrúbku 3 cm odporúčame k času varenia za každý 0,5 cm hrúbky pridať 20 minút. (Napríklad steak hrubý 3,5 cm budeme variť 2 hodiny + 20 minút, takže výsledný čas prípravy steaku budú 2 hodiny aj 20 minút.

  5. Po uvarení steaky schladíme v nádobe s čo najchadnejšou vodou, aby sme zastavili proces varenia. V tomto kroku sa môžeme rozhodnúť, či steaky priamo skonzumujeme alebo ich odložíme v chladničke, či mraziaku. Ak ste sa rozhodli pre okamžitú pripravu, pokračujte v čítaní. 

  6. Steaky po ochladení vybalíme z vákuových vreciek, osušíme ich pomocou papierových obrúskov. Šťavu z vrecka určite nevyhadzujte, perfektne sa hodí na pripravu napríklad omáčky.

  7. Steaky na záver, buď grilovaním alebo opečením na panvici dokončíme. Ak ich pečieme na panvici, tesne pred dokončením pridáme maslo a tymián a steak dokončime.