Vákuové balenie potravín

Vákuové balenie je spôsob skladovania a konzervovania potravín v prostredí bez prístupu vzduchu, zvyčajne vo vzduchotesných vákuových vreckách, aby sa zabránilo množeniu mikroorganizmov. S vákuovým balením je možné v kuchyni získať mnoho výhod, ako napríklad potraviny, ktoré je možné skladovať o niekoľkdní dlhšie a to bez zhoršenia kvality.

Vákuové balenie je spôsob balenia, skladovania, prezentácie a následného varenia potravín

Niektoré druhy potravín sa musia skladovať v prostredí bez pristupu vzduchu, zvyčajne vo vzduchotesných obaloch, aby sa znížil rast mikroorganizmov. Pri vákuovom balení je väčšina baktérií vylúčená z vákuového vrecka, odtránenie vzduchu poskytuje veľmi bezpečný a hygienický spôsob skladovania.

Vákuové balenie tiež pomáha udržiavať kvalitu a zachová veľkosť potravín. Napríklad pri mäsových výrobkoch, ako sú steaky, zabraňuje úniku krvi a mäso nevysušuje, takže sa udržuje hmotnosť výrobku. Vákuové balenie potravín môže predĺžiť ich životnosť trikrát až päťkrát.

 

Aké výhody poskytuje vákuový baliaci stroj?

Jedlo vždy čerstvé a pripravené

Pokročilá príprava jedál

Zníženié plytvanie potrvinami

Nižšie náklady na jedlo

Bezpečné skladovanie potravín

Vyšší štandard hygieny potravín

Príprava jedla do presných porcií

Ochrana proti spáleniu mrazom

 

Hotové jedlá, alebo čerstvé alebo nakrájané mäso, ryby, hydina, zelenina, ovocie, šaláty a syry, je možné skladovať niekoľko dní bez zníženej kvality. Predprípravov porcií napríklad polievok, omáčok a hotových jedál môžete znížiť plytvanie potravinami.

Všetky tieto výhody pomáhajú zvyšovať efektivitu kuchyne. Varené a surové potraviny môžu byť hygienicky skladované vo vákuových vreckách v chladničke alebo ľahko prepravované bez kontaminácie škodlivých bakterií.

 

 ZABRAŇUJEME OXIDIZÁCIÍ

Vákuové balenie pomáha konzervovať potraviny odstránením vzduchu z vrecka, v ktorom sú uložené. Zbaví vás kyslíka, ktorý ovplyvňuje potraviny rôznymi spôsobmi vrátane zápachu, farby, chuti a štruktúry a umožňuje dlhšie skladovanie. Určité druhy baktérií nemôžu rásť bez kyslíka. Akonáhle je potravina v kontakte so vzduchom, začne strácať svoju prirodzenú chuť a začne sa meniť jej vzhľad. Táto reakcia ovplyvňuje všetky čerstvé potraviny, aj keď účinky nie sú okamžite zrejmé.

KONZERVÁCIA JEMNÝCH CHUTÍ A OLEJOV

V dnešnom svete sa kladie veľký dôraz na vylúčenie solí a tukov z našej stravy a zvýšenie množstva prírodných olejov. Viac z nás sa pokúša jesť ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, pretože tieto znižujú hladinu triglyceridov v krvi, ktoré súvisia s kardiovaskulárnymi chorobami.

Rybí olej sa stáca kvalitu rýchlejšie ako tuk obsiahnutý v mäse, ako je hovädzie, kuracie a bravčové mäso. Ryby môžete udržiavať dobre zabalené v chladničke dva dni a v mrazničke dva mesiace. Vákuovým balením týchto potravín si môžete uchovať všetku prírodnú dobrotu a chuť po dobu štyroch až šiestich dní v chladničke alebo zmrazenej po dobu dvoch rokov.

ZABRÁNENIE SPÁLENIU MRAZOM

Ak sú potraviny mrazené bez prípravy, môže dôjsť ku spáleniu v mrazničke. Stáva sa to, keď je povrch potravín dehydratovaný, čo spôsobuje suchý a kožovitý vzhľad. Môže sa tiež poškodiť chuť a štruktúra potravín. Vákuové balenie znižuje spálenie v mrazničke, pretože chráni potraviny pred vystavením studenému a suchému vzduchu.

ÚDRŽBA PRÍRODNEJ VLHKOSTI

Vzduch spôsobuje odparovanie vlhkosti. Jedným z dôvodov, prečo vákuovo balíme jedlo, je zabrániť jeho vysušeniu. Koľko z nás siahne v obchode po čertvejšom pečive na dno nádoby kde je umiestnené, tam sa vždy nájde mäkkšie a čersvejšie pečivo? Vákuové balenie je oveľa lepší spôsob balenia potravín, pretože odvádzanie vzduchu udržuje jedlo vlhké.